De nou l'equip d'arqueòlegs de la URV i de l'IPHES tornarà aquesta primavera (2009) a Alsamora per continuar l'excavació que va iniciar-se l'any passat, dins el projecte de recerca intitulat: "Canvis tecnoculturals i del paisatge a la transició del Plistocè a l’Holocè a les zones d’influència mediterrània de la Península Ibérica", del qual en Francesc Burjachs Casas, investigador ICREA a l’Àrea de Prehistòria de la URV i membre de l’IPHES, n’és l’investigador principal.
Imatge de les excavacions de la campanya 2008
Els resultats de la campanya 2008 han estat més rellevants del que s'esperava; en principi l'excavació es plantejava com un sondeig, però el fet de trovar més de 200 fragments de ceràmiques fetes a mà, de finals del neolític antic, ha fet obrir noves expectatives.
Així, es calcula la presència d'un gran dipòsit sedimentari que podria donar informació de... fins a 30.000 anys! Si les campanyes continuen i ho corroboren, ens trobariem amb una població des del Paleolític superior. Sens dubte Alsamora seria la població més antiga del Pallars!
Segons els arqueòlegs, a més de la ceràmica s'ha trobat abundant indústria lítica (pedres tallades) i restes d'animals. Amèlia Bargalló i Juan Ignacio Morales indiquen: “majoritàriament són eines de sílex, amb presència d’elements realitzats en quarsita. En aquest període, la indústria lítica es caracteritza per la presència d’elements destinats a tasques agrícoles, com poden ser les laminetes, és a dir, ascles o petites làmines allargades extretes de forma sistemàtica a partir d’un nucli, que es configuren per ser inserides en un mànec, i, les dents de falç. Pel que fa a la fauna, és en gran part domèstica amb predomini de bòvid, suids i ovicàprids."Àlex Solé, ha estat codirector dels treballs juntament amb Amèlia Bargalló i Juan Ignacio Morales. Esperem veure'ls de nou aquesta primavera, ja que hi ha la possibilitat que s'organitzi una jornada de portes obertes a l'excavació.